Гледай
на живо

Министър Вълчев: В идните години ще се усети голям недостиг на учители

През новата учебна година са предвидени четири ваканции

Министър Вълчев: В идните години ще се усети голям недостиг на учители Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че следващите между пет и петнайсет год... thumbnail text

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че следващите между пет и петнайсет години се очаква най-голям недостиг на учители в сферата на средното образование. Тази година се усеща липса на учители по математика, природни науки, информатика и английски език. Вълчев коментира, че този недостиг е различен за отделните региони. Обобщената информация за обявените работни места в бюрата по труда показва търсене на близо 3000 учители.
Министерството на образованието и науката е подготвило стратегия за справяне с проблема, която ще бъде обсъдена на форум през септември. Министър Вълчев заяви, че единият вариант е да бъдат привлечени повече млади хора да завършват висше педагогическо образование. Той добави, че се разработва програма, която ще включва мерки за ангажиране на учителите в ранна пенсионна възраст с позиции към по-ниско натоварване. Третата алтернатива е хора с различно образование да придобият педагогическа квалификация и да се включат в учебния процес.

Графикът за почивните дни и ваканциите за предстоящата учебна година 2017/2018, вече е утвърден от министъра на образованието Красимир Вълчев. Лятна ваканция за учениците от VIII до XI клас и през следващата година ще започне в края на юни месец. Последният им учебен ден ще бъде 29 юни 2018 г. (петък). Четири ще бъдат ваканциите през годината - есенна, коледна, междусрочна и пролетна.

Есенната ще бъде от 1 ноември 2017 г. до 5 ноември 2017 г. включително.

Коледната ще продължи от 23 декември 2018 г. до 2 януари 2018 г., а междусрочната - от 3 февруари 2018 г. до 6 февруари 2018 г. включително.

Пролетната ваканция за учениците от I до XI клас ще е от 31 март 2018 г. до 9 април 2018 г. Дванадесетокласниците ще почиват четири дни, които съвпадат с Великден (6-9 април 2018 г.).

Зрелостниците ще приключат училище на 15 май 2018 г.

През предстоящата учебна година десетокласниците във всички училища в страната ще се явят на национално външно оценяване по дигитални компетентности, припомнят от МОН. Изпитът ще бъде в рамките на учебните часове в дните между 11 и 15 юни 2018 г.