Гледай
на живо

"Една българска роза" с признание от Министерството на куртурата

Отличието „Златен век“ получиха Найден Вълчев и Мариана Аламанчева

"Една българска роза" с признание от Министерството на куртурата Поетът Найден Вълчев получи отличие от Министерството на куртурата. Освен за преводаческата си работ... thumbnail text

Поетът Найден Вълчев получи отличие от Министерството на куртурата.

Освен за преводаческата си работа, авторът"Една българска роза" получи почетния знак „Златен век“ под формата на огърлие и за приноса си към поезията ни.

Негови са текстовете на известните български песни „Една българска роза“, „Ние сме на всеки километър“, „Някога, но не сега“, „Синя вечер“ и много други.

Творецът сподели спомените си от емоциите, завладели го първият път, когато чул емблематичната песен, спечелила „Златния орфей“.

Начинът, по който се чувства и вълнението му от отличието, поетът представи също с текст от своя песен.

Актрисата Мариана Ламанчева беше наградена със „Златен век“, категория „звезда“. Отличието й беше дадено за нейния над 40-годишен стаж на сцената. Сред емблематичните й роли са тези на Нора в „Чифликът край границата“, вдовицата в „Хитрата вдовица“, жената в „Сако от велур“ и още десетки други.

За таланта си и своя дългогодишен труд и принос към културата, освен днешната награда, тя получава от държавата ни пенсия в размер на 280 лева.

А докато част от големите български творци чакат другия техен възможен живот да им се случи, ролята в настоящия им е да оцелеят до следващите 280 или 300 лева и до следващия орден, с който държавата ще им засвидетелства признателността си.