София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Министърът по Брекзит подаде оставка

Тереза Мей прие оставката на министър Дейвис

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Британският министър по Brexit Дейвид Дейвис подаде оставка. Той коментира, че се оттегля от поста, тъй като политиките на британския премиер Тереза Мей са подкопали преговорите за Брекзит с Брюксел и парламентът няма да възвърне пълните си правомощия, след като Великобритания излезе от Европейския съюз.

Напускането идва два дни, след като Мей се похвали, че е постигнала консенсус в кабинета по стратегията за финалната сделка.

Дейвид Дейвисън е на мнение, че Великобритания се поставя в слаба позиция пред Брюксел.

Британският премиер прие оставката на Дейвид Дейвис. Тереза Мей благодари на Дейвис за добре свършената му работа през периода на напускането на Великобритания от ЕС.

Малко след оставката на Дейвис, Стив Бейкър, друг висш служител в министерството за Брекзит, подаде оставка от правителството.

Британските медии съобщиха по-рано, че Тереза Мей е имала за цел да привлече всички министри от кабинета да подкрепят стратегията ѝ за Брекзит, но ако не успее да спечели подкрепата на всички, тя е готова да уволни министрите си.