София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министърът ще уволнява ректори при плагиатство

Росен Василев обмисля да си подаде оставката?

6 годиниОбразование 5 Боряна Райчева

„Доказано е вече, че 100% от дисертацията на ректора на ТУ-Врана – Росен Василев, е преписана и три публикации по дисертацията също са преписани. Логично е да очакваме, че щом човек е пристъпил към такива действия, то трудовете му, с които е станал професор също са плод на такива действия“, това каза за предаването „Евро Дикоф“ на телевизия Евроком проф. Николай Минчев от ТУ-Варна, който е бил шеф на научната комисия за обявяване на Росен Василев за ректор. Той подчерта, че след направени проучвания са стигнали до следния резултат: „от осем направени публикации, пет са преписани“.

„Драстичен е случаят с едната от публикациите, която е преписана от английска книга, като публикацията е същата като шеста глава на дисертацията на Василев“, посочи проф. Минчев. Статията е дадена на водещ специалист в България – проф. Александър Желев, чието заключение гласи: „никога, в над 55-годишната ми дейност, не съм се натъквал на подобно безскруполно плагиатство от страна на научно лице, какъвто е случая с Росен Василев. При това става дума за плагиатство с ниска степен на интелигентнсто, със степен на научна престъпност“.

В същото време прокуратурата казва, че няма данни за престъпление, защото според НК, когато един труд е преписан трябва да има жалба от този, от когото е преписано. „В случая обаче трудовете са написани от сътрудници на Росен Василев, които любезно са му ги предоставили и няма как да има жалби“, каза професорът.

Преди около 20 дни проф. Минчев е подал сигнал за преписаните пет публикации на Василев до министъра на образованието.

След новоприети промени в Закона за образованието, които влизат в сила на 4 май, се дава право на министъра на образованието при сигнал за плагиатство да премахне ректор и в срок от шест месеца да назначи служебен.

„Има слухове, че Росен Василев се колебае дали да не си подаде сам оставката, както има и слухове, че се упражнява политически натиск върху минъстъра, екипът на Василев да проведе избора за нов ректор или, ако бъде назначен служебен ректор, то той да бъде от задкулисието, което е работило досега“, разказа проф. Минчев.