София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мирната конференция за Израел и Палестина се отлага

Причината е невъзможността Джон Кери да присъства

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Мирната конференция за конфликта между Израел и Палестина в Париж ще бъде отложена. Това заяви днес френският президент Франсоа Оланд, цитиран от АФП. Според него е ключово Франция да поеме „силна инициатива” в разрешаването на спора.
Конференцията трябваше да се проведе на 30 май, но ще бъде отложена за през лятото, тъй като американският държавен секретар Джон Кери няма възможност да присъства на определената дата. Този ден съвпада с честването на паметта на загиналите в битка американски войници.
Френският външен министър Жан-Марк Еро посети Йерусалим и Рамалах в неделя и представи плановете за мирна инициатива на израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинският президент Махмуд Абас.
Еро получи подкрепа от палестинците, но Нетаняху смята, че конфликтът може да се разреши само с пряк диалог между враждуващите страни. Израелският премиер постави под въпрос „безпристрастността на Франция”, тъй като Париж гласува за приемането на Палестина в ЮНЕСКО преди 5 години.
От своя страна Оланд обеща Франция да работи с „всички действащи лица, големите страни и съседните нации”, за да се позволи на „израелците и палестинците да се върнат на масата за преговори”.
Присъствието на Джон Кери е важно, тъй като Вашингтон е традиционният посредник в преки двустранни преговори между Израел и Палестина.