София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мисията на НАТО започва обучение в Косово

Бронетранспортьори и камиони се движат по косовските селища

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Международната мисия под егидата на НАТО в Косово и Метохия (КФОР) обяви провеждането на обучения на територията на самопровъзгласилата се република.

"КФОР провежда обучения в Косово в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН за поддържане на готовност и оперативен капацитет и за гарантиране на мир, сигурност и свобода на движение", се посочва във Фейсбук странцита на мисията.

На приложените видеозаписи се вижда колона от офроуд превозни средства, бронетранспортьори и камиони, които се движат по косовските селища.

Командирът на обединените съюзнически сили на НАТО в Неапол, адмирал Джеймс Фого посети Косово в началото на август.  Той каза, че КФОР в Косово "не очаква да възникнат проблеми в близък или средносрочен план".

Силите на Северноатлантическия алианс бяха разположени в автономната провинция на 12 юни 1999 г. след оттеглянето на сръбските войски и полицията от Косово и Метохия. Представители на 28 държави, от които не всички са членове на НАТО, участват в международната мисия на КФОР.