София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Митов: Аз наредих на Надежда Нейнски да не говори пред медии

„Всяка една изява в такъв момент може да доведе до опасност за животи“

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министърът на външните работи Даниел Митов е забранил изрично на посланика ни в Турция Надежда Нейнски да дава публични изявления след опита за преврат в южната ни съседка. Това заяви самият той пред журналисти в Брюксел.
Изказването му идва в отговор на твърденията, че на Нейнски е било забранено да говори пред медиите относно ситуацията в Турция. По думи на Митов задачата на посланика в южната ни съседка е била да се погрижи за българите, живеещи там. Той беше категоричен ,че има член в Закона за дипломатическата служба, според който публичните изяви стават само с изричното съгласие и нареждане на външния министър. Ето защо Митов е издал подобно указание , тъй като според него „всяка една публична изява, било на посланика, генерален консул или някой друг може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето както на дипломатическите ни служители, така и на българските граждани, намиращи се по това време в Турция“.