София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МИТОВ: БЪЛГАРИЯ ПРОВЕДЕ СИЛНА ВЪНШНА ПОЛИТИКА

2016 ТРЯБВА ДА Е ГОДИНА НА ДЕЙСТВИЯ И РЕШЕНИЯ

8 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

България проведе силна и разпознаваема външна политика и доказа, че отстоява националните си интереси. Това заяви външният министър Даниел Митов. По думите му, Европа реагира бавно на сериозните проблеми, стоящи пред нея, сред които миграционната криза и борбата с тероризма. Той уточни, че ако 2015 година е рамкирала проблемите и начините за разрешаването им, то 2016 трябва да бъде годината на действията и на елиминирането на тези проблеми.
Даниел Митов уточни, че през годината са отчетени добри резултати за българската дипломация. С нейна помощ страната се завърна на международната сцена и доказа, че е активен член на Европейския съюз и НАТО.
Външният министър беше категоричен, че България е приела достатъчен брой бежанци, като квотната система за разпределение не би могла да бъде решение на миграционната криза, а единствено механизъм в помощ на разрешаването. Даниел Митов изрази надежда през следващата година Минското споразумение да се изпълни в целия си мащаб и така да се сложи окончателно края на кризата в Украйна. Приоритет ще бъде и разрешаването на конфликта в Сирия, а заедно с него и проблемът с мигрантите на територията на Стария континент.