София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Митрев призна, че е получил €425 000 от Азербайджан

Бил ги декларирал и платил данъци

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие и съпруг на генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова Калин Митрев потвърди, че е получил пари по схемата, която беше оповестена от вестник „Гардиън“ и добила популярност като „Азербайджанската перачница“.

Според публикацията Митрев е получил общо 425 000 евро за консултантски услуги.

"Не крия, че съм получил пари. Те са декларирани и са им платени данъци", обясни той.

Според разследването, в което участват 17 медии и организации, сред които и българският сайт „Бивол“, между 2012 и 2014 година азербайджански фирми са превели близо 3 милиарда долара на западни политици, лидери на мнения и организации, за да помогнат за изграждане на положителен международен образ на Азербайджан и на режима на президента Илхам Алиев.

Министърът на финансите Владислав Горанов нареди проверка на разкритията и поиска обяснения от Калин Митрев. На заседанието си в четвъртък правителството трябва да обсъди казуса и евентуално да вземе решение дали Митрев ще остане български представител в ЕБВР.