Гледай
на живо

Мюфтийството награждава Росен Плевнелиев

Заради уважението към мюсюлманската общност

Мюфтийството награждава Росен Плевнелиев Почетната награда "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" ще бъде връчена на президента Росен Плевнелиев... thumbnail text

Почетната награда "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" ще бъде връчена на президента Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.) за усилията му за обединяване на обществото и институционалното уважение към Мюсюлманско изповедание и доброто отношение към мюсюлманската общност в страната.

Това съобщиха от пресслужбата на Главното мюфтийство. Церемонията по връчването на първите годишни награди на Висшия мюсюлмански съвет ще се състои на 8 декември от 18 часа в зала "Тържествена" на Централен военен клуб. Наградата е учредена от Съвета на името на първия главен мюфтия Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди, встъпил в длъжност на 8 декември 1910 г. след проведен избор в София.

За първи път награда "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" ще се връчат на 92-годишния ходжа Мехмед Хамид от благоевградското село Рибново за приноса му за запазването и предаването на мюсюлманската идентичност на младото мюсюлманско поколение в България.

Награда ще получат още Муса Дурлу, който се грижи за възпитанието и образованието на петте си деца, които учат в духовното училище в Момчилград, Павел Стоянов, който сертифицира производството си със сертификата "Хелял" на Мюсюлманско изповедание и популяризира хелял продуктите сред мюсюлманите в България и на Ердинч Сюлейман за иноватовните му инициативи в сферата на религиозната просвета, които прилага в кърджалийското село Бенковски и други села от района.