София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мюфтийството награждава Росен Плевнелиев

Заради уважението към мюсюлманската общност

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Почетната награда "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" ще бъде връчена на президента Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.) за усилията му за обединяване на обществото и институционалното уважение към Мюсюлманско изповедание и доброто отношение към мюсюлманската общност в страната.

Това съобщиха от пресслужбата на Главното мюфтийство. Церемонията по връчването на първите годишни награди на Висшия мюсюлмански съвет ще се състои на 8 декември от 18 часа в зала "Тържествена" на Централен военен клуб. Наградата е учредена от Съвета на името на първия главен мюфтия Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди, встъпил в длъжност на 8 декември 1910 г. след проведен избор в София.

За първи път награда "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" ще се връчат на 92-годишния ходжа Мехмед Хамид от благоевградското село Рибново за приноса му за запазването и предаването на мюсюлманската идентичност на младото мюсюлманско поколение в България.

Награда ще получат още Муса Дурлу, който се грижи за възпитанието и образованието на петте си деца, които учат в духовното училище в Момчилград, Павел Стоянов, който сертифицира производството си със сертификата "Хелял" на Мюсюлманско изповедание и популяризира хелял продуктите сред мюсюлманите в България и на Ердинч Сюлейман за иноватовните му инициативи в сферата на религиозната просвета, които прилага в кърджалийското село Бенковски и други села от района.