София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Младост“- най-зелената община в страната

Столичният квартал спечели 25 000 лева за проекта си

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Столичният район „Младост“ получи наградата за „Най-зелена община“ за 2017-та година в категория „Голяма община“. В конкурса са участвали около 50 общини в страната, а наградата включва специално изработена статуетка, грамота и парична сума от 25 000 лева за реализиране на проект от общината до месец май тази година.
 
Проектът, с който район „Младост“ успява да впечатли журито включва обучение на деца от предучилищна до 14-годишна възраст за въпросите, свързани с   разделното събиране на отпадъци, рециклирането и засаждането на дървета,  ученически конкурс за есе по темата околна среда, създаване на зелен кът на общински терен и много други.
 
Директорите на детските градини и учебните заведения, включени в проекта също изразиха готовността си да приложат на практика заложеното в проекта, като дадоха да се разбере, че и досега те активно работят по темата със своите възпитаници.
 
А за да бъде постигнат достатъчно голям ефект към каузата за повече зеленина са привлечени и родителите, които ще помагат на своите деца да отбелязват върху карта къде се намират контейнерите за разделно събиране на отпадъци близо до тях и ще отговорят на анкета събира ли семейството разделно. Очаква се проектът да обхване около 10 000 души, живеещи на територията на район „Младост“.