София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Млекопроизводители и земеделци протестираха пред МЗХ

Причина за недоволството са наредби, ограничаващи свободната продажба

7 годиниАгро 2 Боряна Райчева

Млекопроизводители и земеделци протестираха пред сградата на Министерството на земеделието и храните срещу мярка, ограничаваща млекопроизводителите да продават суровината си свободно на българския пазар.

От водеща страна в света по овцевъдство, в момента се намираме на дъното. Хората се отказват от този бизнес, вместо да бъдат стимулирани, заяви Симеон Караколев, председател на Българска овцевъдна асоциация.

Ако трябва, ще излезем отново. Този сектор трябва да се развива, а хората да се хранят с качествени храни, добави Караколев.

Наредба номер 3 е за плащания, свързани с производство. Доказване на производство обаче се изисква само от производителите, които гледат млечна порода овце. Продадената суровина трябва да се отчете с фактура, което означава, че стопаните трябва да я продават само на мандри. Наредба 26 ограничава свободната продажба.

Диан Тодоров е животновъд от Русе, който се занимава с животновъдство, заедно със семейството си от 1997 година. Те се грижат за около 300 кози и 250 овце.

Владимир Владимиров, земеделец от Самоковско протестира срещу забавените плащания на субсидии.

Производителят очаква да му бъдат преведени около 20 хиляди лева. Той се съмнява, че в някои райони субсидирането е политически обвързано с предишните управляващи.

Тези наредби засягат и останалите животновъди. В Румъния например дотирането от държавата е два пъти повече, отколкото у нас. В центъра на Букурещ се продават фермерски продукти, защото няма нормативни ограничения за тази дейност.

Земеделците и млекопроизводителите очакват от служебното правителство да вземе мерки и да промени наредбите.

Земеделският министър Христо Бозуков е готов да преразгледа спорната наредба. Той заяви, че основания за протеста има и че ще работи за промяна в правилата, които създават изкуствено напрежение в сектора.