Гледай
на живо

Множество вторични трусове след земетресението в Егейско море

Една жена загина, затрупана под развалините на къщата си

Множество вторични трусове след земетресението в Егейско море След земетресението от вчера в Егейско море са последвали десетки вторични труса. В района гръцкия о... thumbnail text

След земетресението от вчера в Егейско море са последвали десетки вторични труса. В района гръцкия остров Лесбос са регистрирани над 25 такива.

Припомняме, вчера, 12 юни, около 15.30 часа, земетресение с магнитуд 6.3 по Рихтер разлюля южните ни съседи. Земетресението беше с епицентър 85 километра северозападно от Измир, Западна Турция, на 34 километра югозападно от Митилини и 14 километра на юг от Пломари, Гърция.

Минути по-късно в същия район на Егейско море последваха няколко силни вторични труса с магнитуд между 4,9 и 3,3 по Рихтер - 564 километра югоизточно от София и на 530 километра западно от Анкара.

Силният трус усетихме и в България, най-силно в югоизточните част от страната. В Ямбол земетресението се е усетило средно с магнитуд около 3 - 4 по скалата на Рихтер. Трусът се усети и на по-високите етажи в сградите в столицата.
Земетресението предизвика масова паника в Турция. Много сгради там и в съседна Гърция бяха разрушени. Една жена загина, затрупана под развалините на къщата си, съобщи БНТ.