София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Могерини: САЩ може да изгубят ролята си на световен лидер

„Не съм виждала страната по-разделена от сега“

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини е обезпокоена от възможна загуба на ролята на САЩ като световен лидер. Тя заяви това в интервю за вестник „Die Welt“, разказвайки за визитата си във Вашингтон миналата седмица.

"До сега не съм виждала САЩ толкова поляризирани и разделени, и толкова обременени от конфликти. Този който иска да играе главна роля в глобалното лидерство, трябва вътрешно да бъде силен, самоуверен и сплотен“, каза тя.

"Ако най-голямата демокрация в света демонстрира напрежение на такова равнище, това може да стане фактор за дестабилизация за всички останали в света“, добави Могерини.

По думите й, в бъдеще между САЩ и Европа ще преобладават прагматичните отношения. „Влизаме в нова фаза на отношенията ни. Готови сме да коментираме всяка темо, по която имаме сходство“, счита Могерини.

Взаимодействието на Евросъюза и САЩ ще се определя от европейските интереси и ценности и ще носи „договорен“ характер, не „пакетни“ договорености, а въпрос за въпрос, поясни Могерини.

В края на седмицата много представители на новото американско правителство планират да направят официални визити в Европа. В частност оглавяващият Пентагона Джеймс Матис, който ще се срещне с колегите си от НАТО.