София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Могерини свиква среща на страните от Западните Балкани

Ще се обсъжда темата за безопасността

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Ръководителят по дипломатическите въпроси в Европейския съюз Федерика Могерини свиква работен обяд на 24-и май в Брюксел, за да се обсъди безопасността на Западните Балкани, съобщава Politico.

На срещата са поканени лидерите на Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Сърбия и самопровъзгласилата се република Косово.

"Поканата идва на фона притеснението на ЕС по повод напрежението в региона“, пише изданието. По време на срещата ще бъде обсъдена „европейската перспектива“ пред страните от Западните Балкани.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по-рано изрази съмнение за наличието на истински европейски подход у държавните лидери в региона, искащи да членуват в ЕС.

По думите на Юнкер, когато той посещава западно-балканските страни или техните лидери пристигат в Брюксел, „те са европейци, а когато се връщат в страните си, те вече не са европейци, а това води до неразбиране у техните граждани, които не знаят какво искат“.

Юнкер подчерта, че никога не е казвал, че ЕС няма да приема нови членове, за да запази „европейската перспектива“ за страните от Западните Балкани.