София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мохд Абуаси: Ердоган готви нещо страшно за България

Директорът на Центъра за близкоизточни изследвания смята, че партията на Местан е инструмент на турската политика

8 годиниПолитика 31 Боряна Райчева

Интересът на Турция от свалянето на режима на сирийския президент Башар Асад е заради газопровода, който трябва да мине от Катар през Сирия до Средиземно море, каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания в София.

Според него Турция продължава да снабдява терористичните групировки в Сирия с оръжие, но Ердоган започва да разбира, че е загубил играта. Мохд Абуаси каза, че Русия и САЩ са постигнали споразумение за преходно правителство в Сирия, което да включва както представители на опозицията, така и Башар Асад, след което на избори сирийците да решат какво да е бъдещето на страната им.

Това, което Ердоган готви на България, е много страшно, каза още д-р Абуаси. Той цитира изявление на турския президент, направено в четвъртък, в което той казва, че мюсюлманите на Балканите са потиснати.

Според експерта Ердоган има готов план за България и има подкрепата на Саудитска Арабия. Абуаси добави, че партията на Местан ДОСТ е инструмент на този план. Според него Ердоган и лидера на ДПС Ахмед Доган са в лоши отношения и затова турският президен е заложил първо на Касим Дал, а след провала на този проект – на Местан.

Българският народ обаче не е наивен, каза д-р Абуаси.

Той посочи, че Местан е посрещнат в Турция с почести като за държавен глава и се е срещнал с президента Ердоган. Според него Местан е получил благословия от Анкара за политическия си проект.

Той е сигурен, че партията на Местан ще получи съдебна регистрация.