Гледай
на живо

МОК забрани руското знаме на Зимните игри

Феновете не могат да веят флага на страната

МОК забрани руското знаме на Зимните игри Международният олимпийски комитет забрани руски знамена на трибуните по време на Зимните олимпийски ... thumbnail text

Международният олимпийски комитет забрани руски знамена на трибуните по време на Зимните олимпийски игри в Пьонгчан, съобщиха от организационния комитет. Забраната важи за държави, чиито спортисти не са допуснати до участие в най-големия спортен форум тази година.

През септември 2016 година спортисти от Беларус преминаха с руското знаме на откриването на параолимпийсикте игри в Рио де Жанейро в знак на солидарност с отстранения от игрите руски отбор. Носилият флага спортист Андрей Фомочкин бе отстранен от игрите.

На 23 януари МОК забрани участие в Зимната Олимпиада на няколко водещи руски спортисти – съсетзателят по шорт-трек Виктор Ан, биатлониста Антон Шипулин, ски-бегача Сергей Устюгов, както и на няколко от най-добрите руски хокеисти. Като мотив МОК посочи присъствието им в базата данни на Московската антидопингова лаборатория.

Игрите в Пьонгчав ще се проведат от 9 до 25 февруари, а руските спортисти, които са доказано чисти от допинг, могат да участват под неутрален флаг и със статута „олимпийски атлети от Росия“.