София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Молдовският президент заплаши с гражданска война

Според него това е неизбежно при обединение с Румъния

6 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Молдовският президент Игор Додон предупреди в свое изказване по местната телевизия „НТВ Молдова“, цитирано от БГНЕС, че ако властите в Румъния се насила пристъпят към нежеланото от народа му обединение, това неизбежно ще доведе до гражданска война.
 
„Искам да бъде ясно: обединението  би означавало гражданска война. Не ме е страх да говоря за това. Ние няма да позволим на когото и да било да унищожи държавността на Молдова и ще използваме за това всички законни средства, а ако действате незаконно, ще получите съответния отговор“, заяви Додон. Той допълни още, че ситуацията от 1918-та година, когато молдовските депутати „били принудени от румънски войници да гласуват за обединение, повече няма да мине“. 
 
Според президента голяма част от конфликтите, възникнали през годините между държавата му и съседните й страни се държат на румънския национализъм и желание да отнемат автономията на Молдова. 
 
Додон счита още, че идеята за съединение се лансира от управляващите, които усещат, че могат да изгубят изборите през есента и предупреди че трябва да се внимава, когато се коментира тази тема за евентуално обединение.
Той посочи още, че 68% от румънците биха искали тава да се случи, но сред молдовците одобрението е значително по-малко -28%.