София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Момичета и технологии – мисията възможна

Виртуалното и реалното си подават ръка

6 годиниОбразование 3 Боряна Райчева

Момичета и технологии- две думи, които до скоро трудно се поместваха в едно изречение. Водени от идеята, че това трябва да се промени и че женската креативност може единствено да направи технологиите по-интересни и вълнуващи, светът за пореден път отпразнува срещата между тях в Международният ден на момичетата в технологиите.
 
Една от държавите, включили се в празника е и България. Тази година домакин на събитието, на което присъстваха редица международни и наши специалисти в областта беше Университетът за национално и световно стопанство. За няколко часа той се превърна в сцена, на която реалното и виртуалното забъркаха неустоим коктейл, към което нито едно от присъстващите момичета не можа да остане безразлично. Така стоят нещата и за Ася, която е само на 12. Тя е дошла, защото баща й е част от организаторите, но видяното и чутото по време на цялото събитие,  я кара да си представи, че бъдещето й може да е свързано именно с технологиите.
 
 
За да превърне интереса си към виртуалното в реална своя професия обаче пътят все още е труден, дълъг и изпълнен с малки камъчета под формата на стереотипи, призвани да спъват ентусиазма. Това знае добре Мария, дошла на форума чак от Кюстендил, за да защити правото на момичетата да мечтаят и да се борят за тези свои мечти.
 
В това вярват и съученичките й Славея и Василена, изкушени в не по-малка степен от технологиите. И трите обаче трудно си представят бъдеще в България, но все пак не затръшват напълно вратата пред тази възможност.