Гледай
на живо

МОН иска по-дълги ваканции за учениците

Това решение ще удължи учебната година

МОН иска по-дълги ваканции за учениците Държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване в 7 клас да се провеждат на различни дат... thumbnail text

Държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване в 7 клас да се провеждат на различни дати, предлагат от МОН. Има идея и за по-дълги есенна, коледна и пролетна ваканция за учениците от I до ХI клас. Това решение ще удължи учебните им занятия с една седмица. За учениците в ХII клас почивките ще са по-кратки, с изключение на междусрочната ваканция.

От министерството предлагат държавният зрелостен изпит по БЕЛ да е на 21 май, а втората задължителна матура по предмет по избор да е на 23 май. Изпитите на седмокласниците пък да са съответно на 6 юни – по БЕЛ, и на 8 юни по математика. Провеждането в различни дати на матурите ще улесни работата на учителите, които трябва да се справят с по-сложната организация на матурите. По-късната дата за изпита по български език и литература от националното външно оценяване за седмокласниците ще даде възможност да се усвои повече учебен материал.