София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МОН: Меглена Кунева е виновна за санкциите от страна на ЕК

Общо 180 млн. лв. е стойността на осемте проблемни проекта

7 годиниОбразование 9 Боряна Райчева

На специално свикана пресконференция от страна на служебния министър на образованието Николай Денков МОН даде разяснения относно причините за предупредителното писмо, което изпрати ЕК до българската страна. Във въпросния документ, изпратен до министерството, се посочва, че поради пропуски, допускани до този момент има опасност да бъдат спрени средствата, предвидени от Европейската комисия.

Програмирането на дейности, финансирането на тези дейности и контролът върху изразходваните средства са притесненията на Европейската комисия по програмата.
Не са разделени функциите между звената в МОН, които отпускат и контролират средствата. Дублирали се отговорностите по изпълнението на проектите, предупреждава ни Брюксел.

Министерството представи превантивните мерки, които биха могли да бъдат предприети – 4 вида решения. Не е решено точно кое от тях е най-адекватно и тепърва предстои това да бъде направено. Изборът на всяко от тях ще доведе до различен резултат, акцентираха от ведомството.
Вариантите са: Министърът да делегира правомощия на заместник-министър; да има конкретен орган по програмата; управляващият орган да е агенция в МОН на подчинение на министъра; агенцията, която ще управлява оперативната програма, да е на прякото подчинение на министър-председателя. Реализацията на отделните варианти изисква от 3 до 6 месеца.
За да не бъдат допускани грещки, ще има и независим орган – одитно звено.

Правим финансова корекция на допуснатите грешки. ЕК няма да изплати пълните средства по проектите, по които са констатирани нарушения. Доплащането остава за сметка на МОН, стана ясно от пресконференцията в министерството.

Министерството на образованието се ангажира да преквалифицира и обучи допълнително служителите си.

На този етап има 116 сключени договори на стойност 234 милиона лева.

От служебното министерство бяха категорични, че досегашният министър на образованието Меглена Кунева е една от основните причини, поради които ЕК предприема санкциониращите мерки. Тя е влязла в пряко противоречие с европейския регламент, съвместявайки функциите си на министър и управляващ орган. Това Кунева е извършила въпреки предупрежденията, че ще се стигне до настоящия проблем. Именно това е критиката на европейската комисия – неразделянето на функциите на отделните звена по програмата.

МОН не е изпълнило общо три предварителни условия, но свиканата пресконференция е конкретно за предупредителното писмо, конкретизира Денков.

Проблемът не е просто за проекти. Това не са проекти. Това са ученици, студенти, преподаватели, които реално ще загубят от допуснатите грешки, допълни служебният министър.

До този момент от 116 договора са разгледани едва 16, от които 8 са проблемни. 

Общо 180 млн. лв. е стойността на осемте конкретни проекта по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", за които одита на ЕК е установил проблеми.

Поискана е оставката на Цветана Герджикова, ръководител на управляващия орган на ОП "Наука за интелигентен растеж" заради системни проблеми в програмата. Самата тя е отказала да я даде и в момента е в болничен.