София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ШЕСТОКЛАСНИЦИТЕ ОЩЕТЕНИ ОТ НОВИТЕ УЧЕБНИ ПРОГРАМИ

СПОРЕД ПРОГРАМАТА ТЕ НЯМА ДА ИЗУЧАВАТ СРЕДНОВЕКОВИЕ

8 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

От министерството на образованието и науката представиха проектите на новите учебни програми за шести и осми клас по предметите История и География. На днешната пресконференция присъстваха Евгения Костадинова от Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“, както и експертите по География и История - Христина Маркова и Радостина Николова. Новите учебни програми са пряко свързани с националното външно оценяване.

В седми и десети клас учениците ще се занимават изцяло с българска литература, историята и география на България. По този начин учениците ще завършат образованието си с акцент върху националната идентичност.
Петокласниците ще учат за Античността, а шестокласниците – за Средновековието. Целта – когато учениците станат осми клас, вече да имат необходимите познания за двете епохи от часовете по история. Същото „спираловидно надграждане“ се наблюдава и в програмата по литература - деветокласниците няма тепърва да се запознават със световната история. Експертите признаха, че не са проверявали как ще се отрази преходът между стари и нови програми и дали няма да зейнат луфтове, които да ощетят децата в отделните класове, като увериха, че ще се постарят да го предотвратят. Ако промените бъдат въведени, настоящите шестокласници няма да изучават Средновековие, защото то се сваля за преподаване от 8-ми в 6-ти клас. Така, когато детето шестокласникът стане 8 клас, той вече ще учи по новата програма "Световната история" от 16-ти до 19 век, а Средновековието е изпаднало някъде по пътя на реформата. Според експерта Радостина Николова учителят ще има възможност да навакса и да преподаде на осмокласниците по новата програма онова, от което са ощетени, наред с това, което си е заложено.
Фактологията за всяка съответна епоха ще се съобразява с науката история, допълни още тя. На забележката, че по всички въпроси има спорещи историци, от МОН обясниха, че ако на изпит ученик използва думи като „робство“ вместо „владичество” или „присъствие”, няма да бъде с намалена оценка.
Във връзка с „История славянобългарска“, Костадинова уточни, че учениците няма да се срещнат с нея тепърва в девети клас. Произведението ще се изучава в шести и осми клас. От десети клас нататък ще се учи само българска литература. Историята и географията отпадат от задължителната програма в последните 2 години на гимназиалния етап, но могат да бъдат изучавани като избираеми дисциплини.