София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МОН с молба до ЕК да махне „третия“ пол от анкета, която попълват учениците

В документа децата избират между опциите "момиче", "момче", "друго", или "предпочитам да не казвам".

5 годиниОбразование 5 Боряна Райчева

Министерството на образованието и науката е изпратило писмо до генералния директор на Главна дирекция „Образование, младеж, култура и спорт“ към ЕК, Темис Кристофидо с молба за редакция на анкетата SELFIE.

Молбата е факт, след като вчера образователният министър, Красимир Вълчев обяви, че от ведомството имат готовност да изискат промяна на спорната графа, ако се стигне до обществено напрежение. Въпросната анкета е от програма на ЕК, от която са част и българските ученици. В нея, за да конкретизират половата си идентичност, децата избират между няколко опции: "момиче", "момче", "друго", или "предпочитам да не казвам".

Искането на МОН е "от въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне отговорът „друго“ или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив".

В писмото се посочва още, че тестът помага на училищата да внедрят дигиталните технологии, затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро.