София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Монд" със смазваща статия за трафика на документи у нас

Френският вестник припомня редица разследвания за злоупотреби в тази сфера

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Обширна статия за нелегалната търговия с български документи се появи на страниците на последния брой на един от най-известните европейски вестници- френският всекидневник "Монд".
 
В текста на статията се посочва, че около 115 000 души са се възползвали от натурализация за десетина години и така  са получили български паспорти. 
 
Изчисленията показват, че между 150 и 200 заявления са подавани всеки ден от чужденци. Според вестника, на всички тях им се е налагало да плащат  между 500 и 1500 евро за разглеждане на техните им.
 
В изданието се описват подробно показанията на бившия ръководил на Дирекцията за гражданство в Министерството на правосъдието Катя Матева, дадени в Брюксел.
 
Посочва се, че Матева лично е спряла няколко хиляди заявления, като  е блокирала натурализациите, когато е открила, че около 60 чуждестранни престъпници са се възползвали от обикновена декларация, за "принадлежност“ към България. 
 
Авторът на статията посочва, че обикновено тези удостоверения се търсят от македонци, молдовци, украинци или албанци, като често  се получат срещу няколкостотин или няколко хиляди евро.
 
Френският "Монд" се спира и редицата  други скандални случаи, при които българи са били намесени по един или друг начин в продажба на паспорти.
 
Припомня се, скандала от преди няколко месеца, когато в САЩ бяха задържани етнически албанци с български паспорти заподозрени в терористична дейност,  а също  и този, свързан със задържането през октомври 2017 г. в Гърция на двамата бивши ръководители на македонските спецслужби, които се издирваха от Македония за незаконно подслушване, а след това  бяха заловени на летището в Солун  с български паспорти с фалшиви имена. 
 
Изданието съобщава и за ареста на директора на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който е разследван за участие в организирана престъпна група. В статията се припомня, че в сейфа на главния секретар на агенцията са открити 265 000 евро в брой.
 
Вестникът не пропуска да отбележи и, че според  публикация в специализирания брюкселски сайт Euractiv,  позоваващ се на документи, министър от правителството на Борисов е замесен в трафика.