Гледай
на живо

Мощен трус от 7,6 до Хондурас

Има опасност от цунами

Мощен трус от 7,6 до Хондурас Мощен трус със сила 7.6 по Рихтер е регистриран в Карибско море между Хондурас и Каймановите острови... thumbnail text

Мощен трус със сила 7.6 по Рихтер е регистриран в Карибско море между Хондурас и Каймановите острови, предаде CBS с позоваване на Геологическата служба на САЩ.

Властите издадоха предупреждение за опасност от цунами, като застрашени са зоните в радиус от 1000 километра около епицентъра на труса. По-късно предупреждението бе отменено, а риск от цунами до 1 метър остана само в някои части на Хондурас и Белиз.

Не се съобщава за сериозни щети. Трусът е бил усетен в хондураската столица Тегусигалпа, разположена на 519 км източно от епицентъра му, както и в мексиканския щат Кинтана Роо северно от Хондурас. Земетресението е било с дълбочина едва 10 километра, което е увеличило ефекта му.

Министърът на Белиз, отговарящ за управлението при извънредни ситуации, Едмонд Кастро, съобщи по местното радио, че хората, живеещи в ниско разположени крайбрежни зони и острови, трябва да останат нащрек за потенциално опасни вълни.