София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Москва предупреди САЩ за последствията в Сирия

Русия в ООН: Не дай Боже да ударите по нашите военни

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Официална Москва предупреди САЩ за „сериозни последствия“, ако Вашингтон реши да нанесе удар по Сирия. Това стана по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН. „Ние нееднократно предупреждавахме американската страна за възможните негативни последствия, ако се стигне до употреба на оръжие срещу законното сирийско правителство. А най-вече ако употребата на това оръжие, да не дава Господ, разбира се, засегне нашите военни, намиращи се законно в Сирия“, заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

Той призова западните политици да намалят ястребовата риторика, и да прекратят безразсъдните си намерения, с които заплашват световната сигурност. Той също така подчерта, че никой не е упълномощавал Запада да приема ролята на световен жандармерист.

Миналата седмица стана ясно, че в сирийския град Дума е извършена атака с химическо оръжие. Според Москва, информацията за нападението идва от организацията „Белите каски“, която се явява помощник на терористите и бойците от Ислямска държава. Западните страни обвиниха за това официален Дамаск, който се ползва с подкрепата на Москва и Техеран.