София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Москва приветства обещанието на Тръмп за изтегляне от Сирия

Русия и Сирия настояват отдавна за оттегляне на американските военни

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че приветства неотдавнашния обет на американския президент Доналд Тръмп, че "скоро ще" изтеглят американските войски от Сирия, след като ислямската военна групировка до голяма степен бе победена там, съобщи ТАСС.

Лавров каза пред репортери в Москва, че наскоро Русия видя "тревожни" признаци, че американските войски "дълбоко се укрепват" в районите на изток от река Ефрат.

Изявлението на Тръмп миналата седмица показва, че "той се е ангажирал най-малко с предишните обещания, че Съединените щати ще напуснат Сирия след победа над Ислямската държава", съобщи Лавров.

Русия и сирийският президент Башар ал-Асад настояват от месеци Съединените щати да изтеглят своите 2 000 войници от Сирия, като твърдят, че тяхното присъствие на територията на Сирия е нарушение на международното право.

Асад често посочва, че не е канил американски войници да се присъединят към седемгодишната гражданска война, както направи, когато покани руските сили през 2015 г. и иранските сили и милиции от началото на войната през 2011 г.

В отговор на призивите на Русия да напусне Сирия през последните месеци висши американски представители заявиха, че възнамеряват да държат американските войски в Сирия толкова дълго, колкото е необходимо, за да защитят американските съюзници там и да гарантират, че Ислямска държава не се завръща в бившите сирийски крепости.

Бившият американски държавен секретар Рекс Тилерсън, който Тръмп уволни миналия месец, заяви през януари, че американските сили трябва да останат ангажирани в Сирия не само да предотвратят връщането на Ислямска държава и Ал Кайда, но и да отрекат на Иран шанса да  „укрепва позицията си в Сирия ".

Но в изявлението си от 29 март Тръмп казва: "скоро ще излезем от Сирия, скоро ще се погрижим за останалите хора".