София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Москва ще съдейства на Лондон по случая „Скрипал“

Лавров обяви, че трябва да се спазят международните закони

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Русия не получи искане от Великобритания за веществото, за което се твърди, че е използвано за отравяне на бившия полковник ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров.

Според него, съгласно Конвенцията за забрана на химическите оръжия, Великобритания е била длъжна незабавно да се обърне към държавата, заподозряна в употребата на веществото, пишеТАСС.

Лавров обяви, че ако Лондон изпълни ангжажиментите по международния документ, то Москва е готова да сътрудничи.

Русия настоява да получи достъп до химичното вещество, с което е извършено покушението срещу Скрипал. „В официална нота до Великобритания ние поискахме да ни бъде даден достъп до всички факти, свързани с разследването, предвид факта, че Юлия Скрипал е руски гражданин“, каза на прескоференция Сергей Лавров.

Той посочи, че искането на Москва за достъп до химическото вещество е било отхвърлено, което по думите му е нарушение на конвенцията от страна на Лондон.

Ако предвидените в Конвенцията за забрана на химически оръжия процедури бъдат спазени, ви уверявам, че Русия ще изпълни задълженията си и ще отговори на питането в предвидения за изготвяне на отговора срок“, заяви руският външен министър.

Той отново подчерта, че Русия няма нищо общо с отравянето на бившия полковник на ГРУ и дъщеря му. "Ние вече сме направили изявление, казвайки, че всичко това са глупости. Ние нямаме връзка с това."

Лавров свърза случая с делото на Александър Литвиненко (бивш офицер от ФСБ, отровен в Лондон през 2006 г.). Той каза, че тогава Русия също е искала да сътрудничи с разследването, но от Лондон са отказали информация. „Беше ни казано, че не е възможно да се предостави цялата информация. Сега всичко това започва отново“, подчерта Сергей Лавров.