София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МРРБ уверява, че е готово за зимата

3000 машини ще почистват пътищата

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

От 1 ноември се въвежда организацията за зимно поддържане. Това обяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

„Имаме абсолютна готовност за посрещане на зимния сезон. Всички областни пътни управления са с налични над 60% материали. Техниката е налична на 100%”, увери Нанков.

Той добави, че снегопочистващите фирми имат готовност в рамките на 24 часа да направят необходимата организация. Регионалният министър призова шофьорите да подменят гумите си със зимни. Нанков уточни, че указанията на всички директори на областни дирекции са където има предпоставки да се затварят пътни участъци до нормалното осигуряване на пропускливост в тези участъци, за да няма бедстващи граждани.

Малко под 3000 машини са налични за извършване на зимно почистване на републиканските пътища, а по договор те трябва да бъдат изчиствани в рамките на 24 часа. Финансовият ресурс, който е заделен за зимно почистване е в рамките на до 80 млн. лв.

Ако има спестяване на ресурс, той ще се използва за ремонт на пътни участъци догодина. От своя страна Михаил Рашков, директор Дирекция „Поддържане пътната инфраструктура“, обясни, че има санкционирани фирми през миналия зимен сезон. Стойността на санкциите варира от 10 000 до 40 000 лв. месечно.