София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Мтел“ става А1

Австрийските собственици сменят името

7 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

„Мтел" ще смени името си. Това обявиха австрийските собственици на българския мобилен оператор Telekom Austria Group. В съобщение на сайта на компанията се посочва, чe пpoмeня cтpaтeгиятa cи пo oтнoшeниe нa мapĸитe и щe въвeдe eдиннa тaĸaвa зa вcичĸи пaзapи, нa ĸoитo пpиcъcтвa.

Новото име, което всички дъщерни фирми на Telekom Austria Group ще носят, е А1. То се използва в Австрия и успешно беше въведено в Словения. От компанията са преценили, че с унифицирането на името ще сближат по някакъв начин своите 24 млн. клиенти по целия свят.

Telekom Austria Group притежава мобилни оператори в Хърватия, Сърбия и Македония, като и в трите държави те нocят имeтo VІР. На бeлapycĸия пазар пък присъстват с компанията Vеlсоm.

"Решението за смяната на името се основава на задълбочен анализ на пазарната и маркетинговата среда. А1 е силен международен бранд, който под едно общо име може да се разрасне още повече", пише в съобщението на компанията.

От Telekom Austria Group не уточняват кога точно ще бъде направено ребрандирането на марката. Очаква се то да струва на австрийския телеком над 300 млн. евро.