София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мъж от Кърджали почина в дома си, докато чака линейка

На мястото от 112 изпратили патрул

6 годиниИнциденти 3 Боряна Райчева

Мъж от Кърджали починал в дома си, след като от 112 изпратили полицейски патрул, вместо линейка.
60-годишният мъж получава остра сърдечна недостатъчност и започва да се задушава. Съпругата му изпада в паника и търси незабавно съдействие от съседа си адвокат.
Той набира 112, но вместо незабавна реакция,операторите започват разпит за данните и оплакванията на нуждаещият се от спешна помощ.
„Обясних им, че човекът е на легло и се задушава. Имаме нужда спешно от медици. Посочих адреса - улица „Васил Друмев” 31. Това е нова кооперация и трудно се намира. Затова посочих за улеснение-паркинга на блок 28 във „Възрожденци”. Затворих. Малко по-късно отново се обадих-пак разпити и чудесии. Мъжът буквално посиня. Съпругата му колабира в тази стресова ситуация. Последва трето позвъняване. Най-после попаднах на някакво момче, което наистина ни свърза със Спешна помощ. Когато медиците дойдоха, те просто констатираха смъртта на човека. Заедно с тях обаче бе пратен и полицейски патрул по сигнал от 112 за „агресивно поведение от страна на родини”. Аз съм бивш служител на реда и трябваше да обяснявам на колегите си, че искахме спешна помощ, а от отсрещната страна ме разпитваха сякаш трябва да знам цялото родословие на пострадалия. Става дума за човек в беда, подробностите са излишни”, разказа юристът, който е сред най-уважаваните кърджалийски адвокати.
Децата на починалият мъж от години живеят в Германия.
Съпругата му в пристъп на паника се обръща за помощ към своя съсед, но за съжаление безуспешно.
„Това не е за първи път. В полицейската практика сме имали ситуации, в които колеги трябва да се обясняват надълго и широко за колабирал човек на улицата вместо да получат съдействие за изпращане на линейка. Разбираме, че Център 112 в Кърджали оперира в цяла Южна България и е най-натовареният в цялата страна, но понякога ситуацията изисква реакция до минути”, категоричен бе адвокатът.