София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Музеят за история на София с атрактивни изложби

„Светът в музея и музея в света“ и „Архелогията на София и Софийско“

7 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Музеят за история на София предлага на посетителите си две атрактивни изложби. „Светът в музея и музея в света“ и „Археологията на София и Софийско“ са заглавията на двете експозиции.

Първата „Светът в музея и музея в света“ разглежда съвременната визуална комуникация и съдържа плакати, пиктограми и запазени знаци.

За дизайна на запазените знаци и вдъхновението за създаването им, разказа техният създател Велизар Димитров.

Голяма част от уникалните запазени знаци могат да бъдат видени само на изложбата, тъй като вече ги няма сред нас, като например знакът на авиокомпания „Балкан“.

Запазените знаци на Димитров са негова ретроспективна изложба за периода от 1972 година до 2015.

Изложбата е фокусирана и върху визуалната комуникация. За първи път се показва създаденият универсален визуален език или система за визуална комуникация. Към тази част има пространство за тестване от посетителите за степента на разбираемост и функционалност на знаците.

Другата изложба, която е в музея от 12-и май е „Арехеологията на София и Софийско“.

Сред експонатите има предмети от периода от укрепването на базиликата „Света София“ и прилежащия некропол. Най-атрактивна от този период е бронзова хурка с декоративен край. Другият интересен обект са експонати от площад „Света Неделя“, където са намерени съдове за съхранение на зърнени храни, които са се използвали в миналото. Най-късният период, представен на изложбата е Ранно средновековие и Османски период.

Керамичните съдове са принадлежали на богати хора. Цялата експозиция може да разгледате на място. Изложбата остава в музея до 28-и юли.