София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВФ поиска от Гърция да премахне всички данъчни облекчения

Това е условието за да получат финансиране по третия транш

7 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Международният валутен фонд постави условие на Гърция да премахне всички данъчни облекчения, за да се включи в третата стабилизационна програма на страната, съобщават гръцки медии.

В условията на Фонда се посочва, че южната ни съседка трябва да обложи с нов данък работещите, пенсионерите и земеделците, както и да премахне всички данъчни облекчения.

Различни гръцки медии изразиха мнение по въпроса. Сайтът „Нюз.ин“ определи исканията като „шокови“.

Финансовата институция настоява за въвеждане на таван от 1200 евро за всички основни пенсии, стари и нови и за допълнително намаляване на необлагаемия минимум за близо пет милиона данъкоплатци.

Вестник "Контра нюз" пише, че премиерът Алексис Ципрас е мобилизирал американския президент Барак Обама, за да съдейства в битката за драстично облекчаване на гръцкия дълг, което според Атина е необходима предпоставка, за да може да се спре омагьосаният кръг на рецесията.