София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР извършва проверка в отряда на баретите

Командирът им е обвинен в саморазправа и репресии

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вътрешният министър Валентин Радев е разпоредил проверка на Специализирания отряд за борба с тероризма, заявиха от МВР. Проверката идва след като служители в звеното изпратиха отворено писмо, което е адресирано и до главния секретар, вътрешната комисия в парламента и вицепремиера Красимир Каракачанов.

Баретите обвиняват командира си Георги Гайков в саморазправа с неудобни служители, като твърдят, че толерирал негови приближени и не давал възможност на доказани кадри да се развиват. Освен това ползвал служебната кола да разхожда приятелката си по моловете и се хвалил, че има политическа подкрепа.

Исканията на служителите са свързани с това, че в отряда има "прояви на лоши практики", "създаването на атмосфера на недоверие между служителите, недобрата кадрова политика, подчинена на личностни взаимоотношение, а не на професионални качества, опити за саморазправа, нарушаване на основни принципи на работа в МВР, каквото се явява възможността за кариерно израстване, професионално обучение".

Георги Гайков ръководи отряда на баретите през 2013 и 2014 г., а после - от юли 2017 г. досега. Не е титуляр на поста, а е временно изпълняващ длъжността.

Името му нашумя покрай стрелбата в Лясковец, когато при опит за задържането му Петко Петков уби баретата Емил Шарков. Тогава Гайков беше посочен за поста от бившия главен секретар в правителството на Пламен Орешарски - Светлозар Лазаров.

Проверката в отряда на баретите ще се извърши от инспектората към МВР. Срок за нея не бе оповестен.

Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви пред Bulgaria ON AIR че броженията в звеното не се случват за първи път. "Кадровата политика в МВР е от компетенциите на министъра. Главният секретар предлага, министърът утвърждава. Гайков е работил с няколко министри назад във времето и няколко главни секретари. Никога не съм си позволявал да влизам в коментари без да познавам факти и обстоятелства", обясни той.