София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МВР лъже с данните за жертвите в катастрофите

Разкрития на Института по пътна безопасност

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Данните, който МВР публикува на сайта си за броя на загиналите при катастрофи се манипулират, сигнализират от Института за пътна безопасност.  Данните за починалите за предходен период се различават от първоначално обявените.От института посочват, че на 28 септември 2018 година е посочено, че от началото на годината до тази дата са починали 450 души, което е с 44 души по-малко в сравнение с жертвите от изминалата година.

Справка на данните обаче за 2017 година показва, че за същия период жертвите са 466 или 16 повече жертви, а не 44, както твърди новата информация.

Според тази статистика за два дни МВР възкраси 28 души. 

Института за пътна безопасност посочва, че доста често в системата на МВР се получват технически грешки и не е изключено сегашната случка да е такава. Те настояват вътрешният министър Младен Маринов да спре да обеснява, че жертвите на пътя са намалели и добавиха, че трябва МВР да допусне извънсистемен контрол върху дейността на пътна полиция.

От МВР отричат да манипулират данните.

Пътна полиция прави уточнение: данните, които се публикуват ежедневно на страницата на МВР са оперативни и подлежат на актуализация в зависимост от състоянието на пострадалите и тяхното лечение.

В рамките на 30 дни след настъпване на пътен инцидент, ако състоянието на участник в него се влоши и той почине, това се отразява в статистиката!