София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР охранява АЕЦ "Козлодуй" за 700 хил. лева месечно

В дружеството работят 283 служители

8 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

 Около 700 000 лв. месечно струва охраната на АЕЦ „Козлодуй”. Атомната електроцентрала е предприела всички необходими мерки по линия на физическата защита и охраната на обектите, обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол, съобщава агенция „ Фокус“. 
 
Петкова изтъква, че през годините са предприемани редица действия за гарантиране сигурността на централата като обект със специален статут по отношение на охраната. С решение на Министерския съвет от юли 2005 г. ядрените съоръжения на площадката на АЕЦ „Козлодуй” са определени като особено важни по отношение на физическата им защита, а впоследствие площадката на дружеството е включена в списъка със стратегически обекти и дейности от значение за националната сигурност - с решение на МС от юли 2009 година. Численият състав на районното управление е 316 служители, като реално заетият щат на МВР към момента е 283 служители.
 
„Средномесечният разход при реално зает щат на МВР за АЕЦ “Козлодуй” е приблизително 700 000 лв., като извършените разходи за охрана са съгласно щатната таблица на МВР за реално назначени служители по щат,  обясни Петкова. 
 
АЕЦ „Козлодуй” разполага с издаден лиценз за извършване на дейности по самоохрана на имуществото от 31 юли 2012 година. Лицензът е издаден от ГД „Национална полиция” на МВР и отговаря на изискванията и условията за издаване на лиценз, заложени в Закона за частната охранителна дейност, увери енергийният министър. На това основание там е създадено звено за самоохрана с четирима служители, които охраняват имуществото и придружават пратки, собственост на дружеството. Те придружават и външни лица до административните сгради на предприятията при техни посещения.