София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР отказва на ЧСИ да събират глобите

Единствено НАП има право да събира задълженията

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Вече половин година от МВР не отговарят на предложението на Камарата на частните съдебни изпълнители те да събират задълженията на шофьорите за глоби и фишове. Това разказа председателят на камарата Георги Дичев. На 30 май от камарата са се обърнали към МВР и финансовото министерство с идеята си да се захванат с най-тежките случаи като размер и брой наказания. От МФ им отговорили положително, но от МВР и досега няма никаква реакция, макар че това е практиката в много европейски страни. Съдебните изпълнители нямат логично обяснение за това поведение още повече, че давността за събирането на глобите е две години и това време не стига на НАП, която сега се занимава с това задължение.
За да започнат частните съдебни изпълнители (ЧСИ) да събират глобите, не трябват нормативни промени. КАТ просто трябва да им възложат случаите. Държавата не плаща авансово за изпълнението. Разноските се покриват от длъжника, ако вземането бъде събрано или остават за ЧСИ, ако не бъде събрано.
Дичев оцени последните промени в Гражданския процесуален кодекс като залитане в полза на длъжника. "Промените са част от остра и продължителна кампания срещу ЧСИ, които бяха демонизирани", обобщи Дичев.
Все пак, по думите му, сред корекциите има и положителни. От камарата обаче все още не моагт да направят прогноза за дълговете, които ще останат несъбрани заради промените в закона.
"До камарата писаха много хора, които не могат да си съберат взиманията, включително има много случаи на присъдени обезщетения за катастрофи", обясни Дичев.