Гледай
на живо

МВР отпуска 800 хлд лева за тел. 112

Новата система ще бъде по-достъпна за хората с увреждания

МВР отпуска 800 хлд лева за тел. 112 МВР се готви да похарчи над 800 хиляди лева за мобилно приложение на системата на спешния телефон 11... thumbnail text

МВР се готви да похарчи над 800 хиляди лева за мобилно приложение на системата на спешния телефон 112. Обявена е обществена поръчка, която да направи линията достъпна за хора с говорни и слухови увреждания. Новата система ще даде възможност за подаване на сигнали през приложения на мобилните устройства.

През май МРВ е намерил изпълнител на големия търг, който трябва да възстанови системата на спешния телефон 112. Поръчката за 7 млн лева бе обявена още през ноември миналата година, след като бяха получени сигнали за сериозни проблеми в системата от граждани и оператори. На операторите им се налагаше да записват сигналите на ръка и не виждаха номерата и съответно градовете, от които им се обаждат. Това доведе до сериозни грешки. В обществената поръчка е записано, че трябва да се подмени „критично амортизираният хардуер“ в центровете София и Варна.

Според документите новата система ще изисква голям брой данни, от всеки опитващ се да подаде сигнал. За да се регистрират в приложението хората трябва да изпратят лични данни като трите имена, ЕГН, телефон, адрес и описание на заболяването. Освен това трябва да се представи и решение за ТЕЛК.

Новата услуга на спешния телефон ще бъде внедрена в София, Бургас, Монтана, Кърджали, Варна и Русе. Предвидено е и обучение за работещите там. По информация на МВР системата трявба да поема по 500 поръчки едновременно.