София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР отпуска 800 хлд лева за тел. 112

Новата система ще бъде по-достъпна за хората с увреждания

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

МВР се готви да похарчи над 800 хиляди лева за мобилно приложение на системата на спешния телефон 112. Обявена е обществена поръчка, която да направи линията достъпна за хора с говорни и слухови увреждания. Новата система ще даде възможност за подаване на сигнали през приложения на мобилните устройства.

През май МРВ е намерил изпълнител на големия търг, който трябва да възстанови системата на спешния телефон 112. Поръчката за 7 млн лева бе обявена още през ноември миналата година, след като бяха получени сигнали за сериозни проблеми в системата от граждани и оператори. На операторите им се налагаше да записват сигналите на ръка и не виждаха номерата и съответно градовете, от които им се обаждат. Това доведе до сериозни грешки. В обществената поръчка е записано, че трябва да се подмени „критично амортизираният хардуер“ в центровете София и Варна.

Според документите новата система ще изисква голям брой данни, от всеки опитващ се да подаде сигнал. За да се регистрират в приложението хората трябва да изпратят лични данни като трите имена, ЕГН, телефон, адрес и описание на заболяването. Освен това трябва да се представи и решение за ТЕЛК.

Новата услуга на спешния телефон ще бъде внедрена в София, Бургас, Монтана, Кърджали, Варна и Русе. Предвидено е и обучение за работещите там. По информация на МВР системата трявба да поема по 500 поръчки едновременно.