София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР протестира

Отправят послание към делегатите

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Полицейски протест посреща делегатите за европредседателството. Така те отправят послания към делегациите, пристигащи за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС. Заканата за протести по време на европредседателството беше отправена от полицаите още през лятото на 2017, когато беше проведен първият им голям протест.

Исканията им са за увеличение на 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социално измерим показател и нов Закон за МВР. 

Протестни действия на служители на МВР се проведоха на две места в София. Към 18:00 часа групите се сляха и отидоха на кръстовището на ул. „Александър I Батенберг“ и ул. „ Генерал Гурко“.

Синдикалната федерация на служителите на МВР проведе среща днес с министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Правителството реши да отпусне 100 милиона лева за допълнително увеличение на заплатите в МВР. Синдикатите оценяват срещата като успешна и резултатна, но протестите продължават.