София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР реши за кои нарушения колко контролни точки ще се отнемат

Очаква се готвените промени да бъдат одобрени

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

След като на 21 януари тази година влязоха в сила промените в Закона за движениение по пътищата, МВР пусна за обществено обсъждане новите предложения за налагане на санкции на на нарушителите по пътищата.

Ако ни хванат да шофираме с концентрация на алкохол над 0,5 промила в кръвта, но под 1,2 промила , от шофьорските ни книжки ще се отнемат 10 точки. Ако обаче нарушението е повторно, ще се отнемат 15 точки. При отказ за проверка с дрегер или кръвна проба, санкцията ще е 12 точки. Неправилно поставен регистрационен номер ще се наказва с отнемане на 8 точки, а при липсата на регистрационен номер – 10 точки. Ако не сме сложили колан, предпазна каска или говорим по телефона без да използваме хендсфри, ще ни санкционират с по 6 точки за всяко едно от трите нарушения.

Минаването за първи път на червен светофар, както и ако не дадем предимство на пешеходци на пътека, ще ни струва 8 точки. Ако водач си позволи да мине повече от един път на червен светофар – 12 точки. Ако нарушим правилата за преминаване през жп прелез – 5 точки.

Ако сме спрели неправилно за престой, паркирали сме в пешеходна зона, спирка на обществения транспорт или кръстовище, точки няма да ни бъдат отнемани. С фиш ще се глобяват тези, които паркират в активна лента за движение.

Младите шофьори ще започнат да шофират с 26 контролни точки, вместо с 39. Останалите 13 точки ще получат след като придобият 24-месечен стаж зад волана.