София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР: Все още не е ясна причината за задържането на двете жени в Турция

Две българки са задържани за тероризъм в Турция

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Главният секретар към МВР Младен Маринов съобщи в интервю за телевизия „БТВ“, че вече е разговарял с директора на международното сътрудничество да изиска официален доклад с конкретни данни за това във връзка с каква дейност са задържани двете български гражданки в Турция.
По думите му все още няма официална информация относно това, каква е причината двете жени да попаднат в списъка за антитерористи на Турция.
Припомняме, че две българки бяха арестувани по подозрение в тероризъм. Жените са майка и дъщеря от турски произход. Пътували са заедно с британец. 
Дъщерята е разследвана за връзки със смятаната от Анкара терористична организация ПКК. 
Сигналът е получен от български гражданин, който е съобщил, че съпругата и дъщеря му са задържани. 
Българското външно министерство е потвърдило информацията.
"Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от Отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън. Проведен е разговор със служител от Отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове", информира МВнР.