София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МВР забрани на турски гражданин да влиза в България

Бил заплаха за националната сигурност

7 годиниПравосъдие 14 Боряна Райчева

Турски гражданин, представляващ заплаха за националната сигурност, е с отнето право за влизане и пребиваване в страната, съобщи пресцентърът на Министерство на вътрешните работи. Ограничението е наложено от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), след като са събрани доказателства за опасността на чужденеца.

Забраната е за срок от пет години. Не се споменава дали турският гражданин е бил в страната и е изгонен, или просто няма да бъде допуснат повече в България.

По-късно през деня главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че председателят на ДАНС си е свършил много добре работата и че турският гражданин е бил заплаха за националната сигурност и за териториалната цялост на България, без да даде повече уточнения какво точно включва това. Той не изключи възможността да има и други случаи на прилагане на такива мерки спрямо чужди граждани.

"Смятам, че по същия начин следва да бъде постъпвано по отношение на всички други лица, които по същия начин действат в тази обстановка. Не става дума за предизборна обстановка, не става дума за влияние и политически стремежи, става дума за националната сигурност на страната", коментира още Цацаров.