София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МЗХГ не подкрепят предложението за промяна на БДС стандарт за киселото мляко

Количеството на двата основни щама трябва да остане без промяна

7 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) не подкрепя предложението за промяна на БДС стандарта за киселото мляко. Според МЗХГ количеството на двата основни щама в българско кисело мляко - лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус трябва да остане без промяна, както е записано в сега действащия БДС. Според министерството всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на киселото мляко по стандарт.Те са на мнение, че трябва да се запази традиционния характер на българските млечни продукти, които са познати в цял свят със своето качество и уникалност още от древността.
Предстои Българския институт по стандартизация да проведе технически комитет на 16 юни, когато ще бъде разгледано предложението. Институтът трябва да разреши промените, които ще превърнат уникалното с лечебно-диетичните си качества българско кисело мляко в йогурт. Другата промяна в БДС за киселото мляко е за опаковките. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг.