София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

На 15 август отварят офертите за тестове за чума по животните

Изненадващо фирма за компютри е фаворит

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Протеста на малките фермери от Странджа, които бяха ударени жестоко от акцията на властите за умъртвяване на овце и кози по предположение за зараза от африканска чума, идва на фона на новината, че фирма с основна дейност продажба на компютри ще доставя тестовете за потвърждаване на чума по животните.

Сумата, която фирмата ще получи е над 336 хиляди лв. Според Агетцията по храните "Глобул вижън 2018" е единственото дружество, което отговаря на условията на обществената поръчка, обявена на 7 август. Видът на обществената поръчка е договаряне без предварително обявление. Защо е така – от БАБХ обясняват, че е необходимо неотложно възлагане на обществената поръчка, тъй като има "наличие на изключителни обстоятелства и не е възможно да бъдат спазени сроковете, вкл. съкратените, за открита, ограничена процедура или състезателна процедура с договаряне".

Справка в търговския регистър показва, че дейността на „Глобул вижън 2018“ е "продажба на компютри, хардуер, периферни устройства, електронно офис оборудване и софтуерни продукти, ремонт, поддръжка и рециклиране на компютри, изграждане и поддръжка на компютърни информационни системи, програмиране, консултации в областта на информационните технологии" - нищо общо с предмета на обществената поръчка.

Впечатление прави, че "Глобул вижън 2018" е съвсем млада фирма, без каквато и да било дейност - регистрирана е на 6 юли 2018 г., едва месец преди БАБХ да обяви поръчката и буквално в разгара на избиването на цели стада в ямболско заради съмнение за чума. Капиталът на дружеството е само 500 лв. Управителят на фирмата – изненада в бранша е служител на Центъра за градска мобилност в София.