София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

На днешната дата са освободени оцелелите от Аушвиц

Почитаме жертвите на Холокоста

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

През 2005-та година с решение на Общото събрание на ООН датата 27-и януари е обявена за Международен възпоменателен ден за Холокоста. Изборът не е случаен, именно на този ден през 1945 г. малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц са освободени. Това се случва с победата на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера.
 
Аушвиц става символ на нацисткия режим и се приема за една от най-мрачните страници в човешката история. Концентрационният лагер е създаден  на територията на окупираната от нацистите Полша. Той е реално проявление на идеята Хитлер за окончателно справяне с „еврейския въпрос“. 
 
Общо във всички нацистки лагери загиват милиони, като с точност цифрите трудно могат да бъдат изчислени. Унищожено е почти цялото еврейско население на Европа или около 6 млн. души. Освен евреи и военнопленници, сред жертвите са и  критици на Хитлер, хуманисти, комунисти, демократи и всякакви политически опоненти на режима.
 
Първоначално лагерите са създадени именно за политическите опоненти. По-късно обаче те стават средство за саморазправа и с хомосексуални, роми, славяни, хора с психически и физически увреждания, членове на църквата „Свидетели на Йехова“,пастори, които отказвали да проповядват "расовите" теории на нацистите в църквите си и други.