София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

На протест излизат и хората с увреждания

Шествията ще са в началото на април

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Национално представителните организации на и за хората с увреждания и членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС излизат на протест в началото на април. Причината е подготвяната реформа в областта на медицинската експертиза, заявиха представители организациите на хората с увреждания.

Основната причината хората да протестират е, че предвижданите законодателни промени ще доведат до отнемане правото на инвалидна пенсия на близо 150 000 български граждани, според представителните организации.

Основните искания на организациите са Концепцията за експертиза на работоспособността да бъде преработена съвместно с национално представителните организации. Те настояват още за обвързване на социалните плащания с линията на бедността или минималната работна заплата, както и да се подобри ефективността на изразходвания публичен социален ресурс.

Организациите искат да се ограничат и преустановят корупционните практики при определяне на вида и степента на увреждане на едно лице. Друго искане към властта е за подобряване на условията в основни сфери на социално включване.

До социалния министър Бисер Петков организациите са представили своята позиция за реформата и въпросите, на които искат да им бъде отговорено. Искаме отпадане на термина "определяне на работоспособност" и категорично не искаме разделяне на медицинската експертиза, смятаме, че тя трябва да се осъществява от един мултидисциплинарен орган, казаха представители на организациите.


По думите на Васил Долапчиев от Съюза на слепите големият проблем е, че никой не желае да обясни и разпише на организациите какво съдържа концепцията за реформиране на системата за експертиза на работоспособността.

И отбеляза, че досега в България никога не се е оценявала работоспособността, а единствено неработоспособността на лицето.