София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

На среднощно заседание депутатите гласуваха част от Бюджет 2018

Днес дебатите по Закона за държавния бюджет продължават

6 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

До 3 часа през нощта продължиха дебатите в парламента по обсъждането на второ четене на Бюджет 2018. Народните представители започнаха обсъждането на държавния бюджет със спор за данъчната реформа. Заседанието на парламента беше удължено до приемането на чл. 20 от Закона за държавния бюджет, тоест  за бюджетите на министерствата по ключовите в програмата на управляващите реформи - на здравеопазването, на труда и социалната политика и на образованието. От опозицията коментираха, че се неглижират проблеми заради късния час за дебатите по темата.

Депутатите приеха бюджетите на ДОО и на Здравната каса. Мнозинството, обаче, не прие предложението на БСП, бюджетът на президентството да бъде увеличен догодина с 330 хил.лв., съобщи БТА. Гласуваха на второ четене разходи на президентската институция от 6 668 000 лв., като текущите заложени разходи са 6 468 000 лв., в т.ч. за персонал - 4 536 000 лв. Така президентската администрация ще разполага с 200 хил. лв. за придобиване на дълготрайни активи и основен ремонт през 2018 г.

Прието бе предложение на БСП за допълнителни 1,3 милиона лева за реставрация на църкви. Тези пари обаче не са заложени нито в приходната, нито в разходната част на бюджета и на практика няма откъде да се вземат. Управляващите поискаха този текст да бъде гласуван днес, той обаче вчера беше гласуван 2 пъти, а по правилник няма как да бъде гласуван 3 пъти. Това предизвика спорове на среднощното заседание, съобщава Нова телевизия.

Днес парламентът ще започне работа от 10.00 ч.