София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

На училище – със записан телефон 112 в бележника

МВР: Едва ли е възможно да се постави по един полицай пред всяко училище

8 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Мобилни групи към общините ще помагат в училищата и детските градини при подаден сигнал. Решението беше взето национална среща по въпросите на сигурността в учебните заведения и детските градини. На дискусията по опазване на децата участваха представители на просветното ведомство, общините, МВР и психолози.
По думи на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова за по-голямата безопасност на невръстните, спомагат вградените камери за видеонаблюдение, съществуващи в 105 училища и 99 детски градини.

Фандъкова беше категорична, че през изминалата година при направени проверки от Столична община и СДВР са установени нарушения, свързани с нелицензирани охранители, отворени аварийни изходи, паркирани автомобили в дворовете на училищата и липса на паник бутони.
Едно от предложенията в дискусията за по-голяма защита на децата, е записването на телефонът за спешни случаи – 112, в ученическите бележници. Друга мярка, обсъдена в дискусията, е обособяването на приемни зали за родители, където те да изчакват срещите си с учителите, вместо да се разхождат по коридори и кабинети. Предложението цели контрол по присъствието на родители в учебните заведения, заради зачестилите случаи на нападения към преподаватели.

По повод живата охрана в училища и детски градини, Георгиев добави, че най-вероятно ще бъде извършена промяна в Закона за частната охранителна дейност.