София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Наблюдаваме дъжд от падащи звезди

Тази вечер можем да видим до 90 звезди на час

5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Тази вечер ставаме свидетели на невиждан звездопад. Поредното астрономическо явление, наречено метеоритният дъжд на Персеидите, ще бъде особено яръко тази година, тъй като небето ще бъде безлунно и на час се очаква да падат между 90 и 120 метеорита.

Персеидите траят от 17 юли до 24 август, макар през по-голямата чат от този период да се виждат само по няколко метеорита. Пикът на метеоритния дъжд ще бъде на 12 и 13 август, по време на който любителите на статистиката ще могат да преброят средно 90 падащи звезди на час.

Персеидите са наричани  още „Оръжието на Сен Лоран”, тъй като датата на максимума съвпада с деня на този светец. Това безспорно е един от най-известните потоци, който астрономите-любители всяка година очакват с нетърпение.

Персеидите са синкаво-бели и понякога жълтеникави. Те са сред най-бързите метеори – движат се с около 60 км/сек.

Метеорният поток Персеиди е известен на човечеството от около 2000 години. Първите споменавания за него са в китайски исторически анали, които датират от 36 г., когато “над 100 метеора изгорели в небето”.

Официално за откривател на ежегодния метеорен дъжд обаче е смятан белгийският математик, астроном и метеоролог Адолф Кетле, който съобщил за това зрелище през август 1835 г.

Персеидите ще се виждат най-ярко от източната част на Северна Америка, Европа и Близкия Изток около 4 сутринта (местно време).

Според старо поверие, който види падаща звезда и си пожелае нещо, ще сбъдне желанието си, така че не пропускайте тази възможност!