София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Националната библиотека представя оригиналното тефтерче на Левски

Поводът – 180 години от рождението на Апостола

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” представя оригиналното Тефтерче на Васил Левски. Събитието е посветено на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

От 9.00 до 14.00 часа вратите ще бъдат отворени за свободен достъп до изложбеното пространство. Тефтерчето ще бъде експонирано в Централното фоайе. Посетителите ще имат възможност да се запознаят и с неговата дигитална версия, както и да се сдобият с обновеното му факсимилно издание с разчетен текст.

Всички посетители ще могат да разгледат изложбата „Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”.

В специални витрини ще бъдат изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ. След няколко месечна обиколка в страната при нас се завръща и пътуващата ни експозиция „Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”.

Събитията в НБКМ са част от официалната програма за честванията на паметната дата и се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.